Dan borbe protiv pušenja PDF Print

Odjeljenje IX1 je 27.02.2015. godine u kabinetu matematike održalo je predavanje povodom Dana borbe protiv pušenja.
Predavanju su prisustvovali učenici osmih i devetih razreda. Predavanje je vodila Lejla Zlatić, a otvorile su ga Maida Kešinović
i Elvira Karasujić koje su prisutne uvele u datu temu. Nakon toga je Medžida Lišić navela razloge zbog kojih bi ljudi trebali
prestati konzumirati cigarete. Prikazan je i kratki film, kao i prezentacija sa odgovorima na najčešća pitanja što se tiće pušenja
koju su vodili Said Memišević i Sabina Zohorović. Također je Maida Kešinović citirala izjavu dugogodišnjeg pušača kojem
je ostalo još 5 godina života. Voditelji su ostvarili komunikaciju sa prisutnim učenicima.Predavanje je trajalo 45 min,
a po reakciji prisutnih učenika i nastavnika,učenici su ispunili očekivanja.

 
Literarni konkurs povodom Dana maternjeg jezika PDF Print

Said Memišević

Učenici naše škole i ove godine

obilježili su Dan maternjeg

jezika učešćem na literarnom

konkursu kojeg je organizirala

BZK „Preporod“.

Učenik naše škole,

Said Memišević, osvojio je

prvu nagradu u kategoriji

osnovnih škola.


 

 

Za Kulina bana i dobrih dana

Ko se još podičit može
da Kulina bana ima,
i vladara i junaka,
vjernog sina,Bošnjanina?

On je Bosni prkos dao,
miris lipe da je mije,
od tad Bosna je ponosna
a Bošnjanin sluga nije.

Sjever,zapad, maglom prijete,
istok-vjetar smutnju sije,
nauditi Bosni neće
nad njom Kulin ban dok bdije.

Od Usore do Krajeva
dobre dane pamte zvijezde,
zna Bilino polje tajnu
Zmajevi se u njem’ gnijezde.

Da ne kažu:“Nema Bosne!“
Kulin ban se pobrinuo,
domovinu svoju dragu
rodnim listom okitio.

Bosančicom je vezena,
dijakovim perom tkana
obojena gostoprimstvom
Povelja Kulina bana.

Sreće,mira,blagostanja,
Dubrovčana, dragog gosta
i izreka:“Dobrih dana
za Kulina bana!“ osta.

Zbog njeg stećak sve pozdravlja
i Bošnjanin ovdje opsta!
Ko se takvim banom diči?
Niko, osim moja Bosna!

							Said Memišević, IX-1

 
SEECEL - Učenje za preduzetništvo PDF Print

Sedma osnovna škola Gornji Rahić Brčko distrikt BiH je početkom mjeseca septembra 2014. godine uključena u pilot projekat pod nazivom "Učenje za preduzetništvo" koje finansira Europska unija, a implementira SEECEL (South east European centre for entrepreneurial learning).

Projekat se realizuje u nekoliko zemalja istočne Europe, a među njima su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Turska. Ove godine u projekat je uključeno četiri osnovne škole iz naše zemlje, a među njima je i naša škola.

Učenje za preduzetništvo potiče preduzetnički duh u društvu, stvaranje novih preduzeća i efikasniju upotrebu kreativne energije i postojećih znanja i vještina. Preduzetničko učenje je prioritet politike Europske unije i zemalja u procesu pristupanja EU, kao i rast i razvoj područja učenja i obrazovanja.

Tokom školske 2014/15. godine preduzetnički tim naše škole realizovao je nekoliko aktivnosti, među kojima su posjete uspješnim lokalnim preduzetnicima, te aktivnosti učenika naše škole vezano za preduzetništvo. Te aktivnosti se svode na izradu raznih ukrasnih predmeta i čestitki, te njihova izložbena prodaja na štandovima unutar škole.

Cilj je nastaviti implementirati projekat do kraja, te aktivno učiti o preduzetništvu i razvijati duh preduzetništva kod učenika.

U svemu ovome veliku pomoć i podršku nam daje Druga osnovna škola Brčko distrikt BiH, koja je ujedno mentor našoj školi u pomenutom projektu.


Slike možete pogledati i u GALERIJI SLIKA
 
1. mart: Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine PDF Print

1. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovinejoš od 1992. godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

 

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31%građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti ispravnost i legalnost istog.

 

BiH je dakle, proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavljajubarikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima u kojima počinje prava agresija na građane BiH.

 

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

 

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine, a Dejtonski sporazum potvrdio je Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i suverenu državu u evropskoj porodici država.

 

Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

 

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Iskreno od srca, želimo Vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

 

/*preuzeto sa historija.ba*/

 
20. februar: Svjetski dan socijalne pravde PDF Print

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se 20. februara nakon što su tu odluku jednoglasno podržale 192 članice Ujedinjenih naroda na Općoj skupštini u novembru 2007. Opća skupština prepoznala je potrebu ujedinjavanja snaga međunarodne zajednice za iskorjenjivanje siromaštva, kako bi porasla zaposlenost i dostojanstvo rada, jednake mogućnosti i pristup blagostanju i pravdi za sve muškarce i žene.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde jest preuzimanje odgovornosti za ostvarenje “društva za sve“, a plan aktivnosti za promociju socijalne pravde treba se ostvarivati na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini i uključivati promicanje jednakosti u plaćama, dostupnosti sredstava i istih mogućnosti. Međunarodna organizacija rada je u junu 2008. godine usvojila Deklaraciju o socijalnoj pravdi za pravednu globalizaciju.

Deklaracija stavlja punu i produktivnu zaposlenost i dostojanstven rad u središte privrednih i socijalnih prilika te afirmira četiri strateška cilja: promicanje zaposlenosti stvaranjem održivog institucionalnog i gospodarskog okružja, razvoj i jačanje mjera socijalne zaštite, promoviranje socijalnog dijaloga i tripartizma, poštivanje temeljnih načela i prava na rad.

Prema podacima raznih domaćih i stranih organizacija, oko 18 posto stanovništva BiH živi ispod granice kritičnog siromaštva, dok se 48 posto nalazi na rubu siromaštva ili socijalne isključenosti.

Te podatke potvrđuju i najnoviji statistički pokazatelji koji direktno utječu na stopu siromaštva: plaće, penzije, cijene i stopa nezaposlenosti.


/*prezeto sa ilijas.ba*/

 
« StartPrev1234NextEnd »

Glasanje

Da li varate na kontrolnom?
 

Kraj školske godine

Naše slike

slika6_v.jpg